De plaskaart (DIY)

door Mirjaan

Je hebt vele varianten van kaarten waarmee ik bekend ben. De gele en rode kaart, de bus of treinkaart, de strippenkaart, de OV-chipkaart, de tegoedkaart, de bonuskaart, de menukaart, de bingokaart en klantenkaart. Waar ik nog niet bekend was, was de plaskaart. Logisch, want de laatste keer dat ik er zelf mee te maken heb gehad is een jaar of 27 geleden. En of hij toen ook die naam had kan ik mij echt niet meer herinneren.

De plaskaart is al dan niet zelfgemaakt en heeft een X aantal vakjes. Ik maakte er zelf eentje voor Lynn. Iedere keer als Lynn een plas op het toilet of potje doet, mag ze een sticker plakken in één van de vakjes. Een volle plaskaart is bij ons een klein kadootje waard. Lynn zag overigens niet het nut van de oplopende cijfers dus na 1,2 en 3 plakte ze op 10. Maar dat telt natuurlijk niet. Alle vakjes moesten vol geplakt zijn.

Ik begon hoopvol met 10 vakjes. Het duurde een flinke periode voordat ze hem vol had. Ook omdat wij er niet de nadruk op legden. Maar afgelopen week begon ze hem te snappen. Ze vertelde trots met de juf een dikke vette plas gedaan te hebben op de wc bij de peuterspeelzaal. Van 0 naar 3 plassen op één dag op de wc, toen ging het hard met de kaart. Eindresultaat was een volle kaart en dus een kadootje.

Ik ben normaal gesproken zo creatief als een stoeptegel. Meestal duurt het verzinnen van wat ik ga maken langer dan het maken zelf. Ik vond alleen die standaard plaskaarten zo saai en ongezellig. Dus besloot ik er zelf één te maken. Als niet-creatieve-moeder moet je toch soms je grenzen verleggen dacht ik zo.

Lynn mocht de kleuren uitzoeken en het vel papier. Ik zette de lijnen en cijfers op het papier. Lynn vond hem mooi geworden en ik had mezelf overtroffen in creativiteit. Ik wilde bijna mijn moeder bellen om te zeggen dat ze trots op mij kon zijn vanwege deze kunstzinnige uitbarsting.

Nu deze vol is, moest er natuurlijk een nieuwe komen. Omdat het plassen zo goed gaat, en ik anders leegloop op kadootjes, heeft de nieuwe plaskaart 20 vakjes. Naast de plaskaart heb ik ook een poepkaart gemaakt. Die heeft 8 vakjes gekregen omdat Lynn weigert te poepen op de wc. Ze zegt iedere keer ‘jammer, volgende keer’ als ik vraag of ze aan het poepen is. Of ze beweert gewoon glashard dat ze niet gepoept heeft. De lucht die er vanaf komt doet anders dan anders vermoeden.

Nooit had ik gedacht zo druk te kunnen zijn met het stroomlijnen van plas en poep. Laat staan dat het tot een creatieve uitspatting zou leiden. Maar ik moet eerlijk bekennen dat ik het leuker vond dan ik dacht. Het komt ook omdat Lynn er zo blij van wordt. Die vindt beide kaarten ‘prachtig’. Intussen is ook op de nieuwe plaskaart alweer flink geplakt, dat gaat dus de goede kant op. Mocht je net zo’n kunstzinnig wonder zijn als ik, dan staat hieronder wat je nodig hebt en hoe ik de plaskaart maakte. 🙂

Do it yourself benodigdheden:

 • Vel gekleurd papier
 • Liniaal of iets rechts of ronds waarvan je de vorm kunt omtrekken.
 • Verschillende kleuren pennen of stiften
 • Een perforator
 • Een stukje lint of touw
 • Eventueel leuke plaatjes of stickers
 1. Kies een vel uit (of laat je kleine kiezen).
 2. Zet met de liniaal of vorm die je koos de lijnen voor de vakjes. Ik koos voor rechte hokjes.
 3. Schrijf erop van wie de plaskaart is en dat het een plaskaart is. Leuk het verder op met kleurtjes.
 4. Schrijf de cijfers in de vakjes.
 5. Maak met de perforator in één van de hoekjes een gaatje en haal hier het stuk lint of touw doorheen.
 6. De laatste ‘finishing touch’ met plaatjes of stickers en hij is klaar om opgehangen te worden.