Borstvoedingschandaal

door Mirjaan

Borstvoeding, een heel natuurlijk gegeven. Waar mogelijk en als het lukt een zeer makkelijke manier op je kind te voeden. Laat ik voorop stellen dat ik voorstander ben. Onder het motto ‘het wordt niet voor niets aangemaakt’, vind ik dat ik de voeding moet benutten om mijn kleine man groot te krijgen. Nu heb ik makkelijk praten want het ging en gaat nog altijd van een leien dakje. Toen ik Milan de eerste keer aanlegde was het raak. Hij hapte goed en dronk meteen met flinke teugen. Bij Lynn was dit overigens niet anders. Die dronk ook makkelijk en direct van de borst.

Je hebt tegenwoordig een aantal groepen als het gaat om borstvoeding. Je hebt de tegenstanders, die vinden dat de man ook bij dient te dragen in het voeden van de baby. De wel-geprobeerd-maar-wil-niet-lukken-groep. Dat zijn de dames die afhaken omdat ze kloven krijgen tot daar waar je ze niet wilt hebben, waarbij het simpelweg niet wil lukken of de dames waarbij het medisch gezien niet kan. Die zouden misschien wel willen, maar dat gaat dus niet. In mijn ogen een gevalletje van ‘jammer maar helaas’. Zo had Lynn spruw (een witte aanslag op haar tong) waardoor het drinken van de borst niet meer lukte. Ik heb nog een aantal weken gekolfd, maar uiteindelijk werd de productie minder en ging Lynn over op flesvoeding. Ook prima.

Naast de tegenstanders en de wel-geprobeerd-maar-wil-niet-lukken-groep, heb je de voorstanders. Die zijn voor borstvoeding, als het lukt, met de nadruk op ‘als het lukt’. Want als het niet wil vlotten en je baby honger heeft zou ik daar flink zenuwachtig van worden. De voorstander zal uitspreken vóór borstvoeding te zijn maar er niet in doorslaan. Tot slot heb je de borstvoeding-brigade. Deze groepering is fanatiek en onverbiddelijk als het gaat om het geven van borstvoeding. Hier vallen ook de dames onder die kinderen van 5 nog altijd de borst geven onder de noemer ‘het is het beste voor je kind’. Ieder zijn eigen ding.

Hier is wat mij betreft niets mis mee.

Hier is wat mij betreft niets mis mee. Overigens zit ik er niet zo florissant bij 😉

Ik schaal mijzelf onder de groep voorstanders en zo zijn er meer vrouwen die voorstander zijn. Het lijkt tegenwoordig echter niet meer te mogen, voorstander zijn van borstvoeding. Laat staan dat je er een foto van plaatst, dan heb je een waar borstvoedingsschandaal. Zo postte Doutzen Kroes van de week een foto van zichzelf met dochter Myllena die van de borst dronk. Een lieve foto van een moeder en dochter. Doutzen kreeg echter zo veel negatieve reacties op die foto dat ze de foto nog eens plaatste, maar dan naast een foto van haar in lingerie. Ze schreef hierbij: ‘Borsten zijn schandelijk omdat ze de grens tussen het moederschap en seksualiteit aan diggelen slaan’. En terecht in mijn ogen. Een foto van iets geheel natuurlijks mag niet, maar als ze in sexy lingerie voorbij komt is het geen enkel probleem.

Het meest vreemde vind ik misschien nog wel het commentaar dat Doutzen eens moet stoppen met promoten van de borstvoeding, dat men nu wel weet dat ze voorstander is. Ze plaatste wel geteld vier keer eerder een foto van een moment waarop ze borstvoeding gaf. En ze postte een foto van zichzelf terwijl ze aan het kolven was. Een dagelijkse routine van een werkende moeder die wel graag borstvoeding wil blijven geven. Ik begrijp de boosheid en irritatie ook niet zo goed. Want een ieder moet zelf weten welke voeding het kind krijgt. En als dat borstvoeding is, dan moet hier niet zo moeilijk over gedaan worden. Net zoals er niets mis mee is dat zij vóór borstvoeding is wanneer mogelijk.

Reacties als ‘maar ik hoef dat niet te zien’ of ‘gatver’ snap ik niet. Er is dagelijks zo vreselijk veel ellende te zien op televisie en internet. Ten eerste hoef je er natuurlijk niet naar te kijken en vies is het geven van borstvoeding niet. Ik zie het eerder als een positief bericht van een mooi moment tussen moeder en dochter. Ik zal zelf niet zo snel een foto plaatsen waarop te zien is hoe ik Milan voed, maar daar is een ieder vrij in. Ik plaats überhaupt geen foto’s van Lynn en Milan op het internet. Dat kunnen ze later zelf nog genoeg doen.

Borstvoeding wordt hopelijk ooit net zo gewoon als seksueel getinte afbeeldingen of verschijningen. Zo was ik zondag met met lief en de kids op pad. Ik had een flesje, met afgekolfde melk, mee maar we bleven langer weg dat we vooraf bedacht hadden. Zo gaf ik Milan dus borstvoeding in het openbaar. Ik zat heus niet met geheel ontblote voorgevel, maar met een keurig afgedekte borst. Voor mij heel handig en praktisch, voor Milan zeer voedzaam en vooral voor de rest van de aanwezige mensen zeer rustig en alles behalve aanstootgevend. Borstvoeding is iets natuurlijks, dus wat mij betreft absoluut geen reden tot paniek mocht je het onverhoopt een keer zien op internet of real life. Als het je toch overvalt, blijf ademen en bedenk dat er een baby gevoed wordt, want meer dan dat is het niet.